Typer medisinsk behandling

Schizofreni er en kompleks sykdom som blant annet kan medføre hallusinasjoner, vrangforestillinger og tankeforstyrrelser. Disse psykotiske symptomene kan behandles med medisin – såkalt antipsykotika.

Moderne antipsykotika finnes i to hovedvarianter:

Daglig behandling: Oral behandling i form av piller eller væsker som skal inntas hver dag for å opprettholde effekten.

Langtidsvirkende behandling: En injeksjon som kan gis hver andre uke, hver måned eller hver tredje måned.

I skjemaet her kan du se forskjellen på de to behandlingsformene:

hvordan
Hvordan virker medisinen?

Antipsykotiske behandlinger ser ut til å kontrollere psykotiske tilstander ved å regulere forskjellige stoffer i hjernen som har betydning for psykosene

 

De nyere typene antipsykotika har effekt på to av hjernens signalstoffer, dopamin og serotonin. Dette gjelder uansett om man velger daglig eller månedlig behandling. I denne videoen kan du se mer om hvordan medisinene hemmer hjernens evne til å utvikle psykosene.

Les mer i avsnittet Om schizofreni

Les mindre

Les mer

bivirkninger
Bivirkninger

Antipsykotiske legemidler kan som all annen medisin ha uønsket effekt i tillegg til den positive effekten. 1

Eldre legemidler mot schizofreni var gjerne forbundet med ubehagelige bevegelsesproblemer som muskelspasmer og muskelstivhet. Med de nyere legemidlene er risikoen for bivirkninger langt mindre. 

Det er mindre sannsynlighet for å oppleve bevegelsesforstyrrelser, men større sannsynlighet for at personen får problemer med å bli seksuelt opphisset.

Både eldre og nyere legemidler er assosiert med vektøkning.

Bivirkningene kan være en medvirkende årsak til at pasientene ikke tar medisinen sin. Derfor er det viktig å drøfte behandlingen og eventuelle bekymringsfulle bivirkninger med legen din.

Les mindre

Les mer