Råd til pårørende

Hvis en av dine nærmeste har fått diagnostisert schizofreni, kan du spille en svært viktig rolle ved å gi vedkommende støtte og hjelpe ham eller henne med å få relevant behandling.1 Det er viktig å få informasjon om schizofreni for å kunne støtte mennesker som lider av det på best mulig måte. Legen bør være parat til å besvare eventuelle spørsmål fra de nærmeste om hva schizofreni er, og hvordan sykdommen behandles.

sitat Det er et viktig mål at du fortsetter å bli bedre.

Mennesker med schizofreni kan i dårlige perioder ha problemer med å kommunisere under en samtale med legen. I noen tilfeller er det kun et medlem av pasientens familie eller en god venn som vil være oppmerksom på endret adferd eller endrede oppfatninger hos pasienten. Derfor kan familie og venner være viktige støttepersoner under konsultasjoner hos legen.

Som pårørende til en person med schizofreni hjelper det å kjenne hans eller hennes medisinske historie, og hvilken medisin vedkommende har tatt. Man kan også ønske å stille spørsmål om legemidler, bivirkninger, langsiktig helsepåvirkning samt risiko for innleggelse. Det er en god idé at du skriver spørsmålene ned på forhånd og har med deg papir og kulepenn under besøket hvis du vil ta notater.

 

ERFARINGER FRA HVERDAGEN

Les mindre

Les mer

Hva betyr familien for et menneske med schizofreni? Hvordan er det å bli forlatt av venner, og hva betyr det å møte forståelse og være sammen med andre?

Her kan du høre hva Esben, Hannah, Petter og Vincent sier om disse og andre viktige emner:

Når forteller jeg venner og kolleger om sykdommen

Lukk film

Se film

Vil du anbefale andre at fortaelle venner familie at de har skizofreni

Når jeg drømmer om fremtiden

Lukk film

Se film

Når jeg drømmer om fremtiden

Når mine venner er usikre på hvordan de skal behandle meg

Lukk film

Se film

Når kjæresten min ikke forstår meg

Når jeg er sammen med mange mennesker

Lukk film

Se film

Når jeg føler meg ensom

Når andre ikke forstår sykdommen min

Lukk film

Se film

Når jeg er sammen med mange mennesker

Når jeg trenger hjelp

Lukk film

Se film