Myten om personlighetsspaltning

Mange tror at mennesker med schizofreni opplever at de kan være flere forskjellige personligheter – det som på engelsk heter Multiple Personality Disorder. Dette stemmer ikke. 

Mennesker med schizofreni kan oppleve voldsomme hallusinasjoner og vrangforestillinger, høre stemmer og se ting som kun finnes i deres eget hode, men de lider ikke av personlighetsspaltning.

 

trafikskilt
Syk eller frisk

Før ble mennesker med schizofreni oppfattet som enten syke eller friske. I dag vet vi at tilstanden er mer kompleks med grader av sykdom og friskhet.

Det betyr at du kan oppleve forbedringer og lære å håndtere sykdommen, slik at du kan fungere bedre i hverdagen.

Forskjellige ting kan fremme prosessen, på samme måte som det er forskjellig fra person til person hvor stor nytte man har av dem.

Les mindre

Les mer

åndelighet
Et godt liv

Misforståelsene og mytene som er knyttet til det å ha schizofreni, kan i seg selv være noe av det vanskeligste ved å leve med tilstanden.

Men man kan godt ha en god livskvalitet selv om man har schizofreni hvis man husker at:

  • Å ha en psykisk sykdom er ikke selvforskyldt, og det er ikke noe man kan bli kvitt ved ren viljestyrke.
  • Schizofreni skyldes ofte en kjemisk ubalanse i hjernen, og noen mennesker kan genetisk være disponert for å få sykdommen.
  • Schizofreni kan kontrolleres hvis den blir behandlet riktig, og behandlingen blir mer effektiv hvis personen med schizofreni opplever støtte og oppbakking fra personene rundt ham eller henne. 
  • Schizofreni er ikke et tegn på svakhet eller manglende begavelse.

Les mindre

Les mer